Yıl:2018   Cilt: 8   Sayı: 1   Alan: İletişim

  1. Anasayfa
  2. Makale Listesi
  3. ID: 173

Meltem BOSTANCI

Jeopolitik ve Jeostratejik Bir Mücadele Alanı Olarak Ortadoğu; “ABD, Rusya Federasyonu, Avrupa Birliği ve Türkiye Açısından Bölge Analizi”

Bu çalışmada; 19. Yüzyılın sonlarından günümüze kadar olan dönemde uzun mücadelelerin yaşandığı Ortadoğu coğrafyası analiz edilecektir. Ortadoğu; kültürel, politik, ideolojik, stratejik ve ekonomik mücadelelerin yoğun olarak yaşandığı bir coğrafyadır. Soğuk Savaş döneminde dünyanın iki süper gücünün nüfuz mücadelesine sahne olan Ortadoğu’nun, bugün de yoğun bir etki alanı mücadelesine sahip olduğu görülmektedir. Günümüzde yaşananlara bakıldığında Ortadoğu’nun en büyük sorununun demokratik yönetimlerin ve sistemlerin yokluğu olduğu söylenebilir. Arap Baharı ile başlayan ve günümüze kadar uzanan “demokratikleşme dalgası”, birçok bölge ülkesini içine alarak etkinlik alanını genişletmeye ve derinleştirmeye devam etmektedir. Bu çalışmada, 11 Eylül sonrasında yaşanan gelişmeler, Ortadoğu merkezli ve küresel güçlerin bölgeye yönelik stratejileri özelinde analiz edilmeye çalışılacaktır. Bu bağlamda, çalışmada, ABD, Rusya Federasyonu ve Avrupa Birliği’nin 11 Eylül sonrasında bölgeye yönelik politikaları analiz edilecek ve ardından Suriye sorununda iyice belirginleşen küresel güçler arası nüfuz mücadelesi, Türkiye’ye yansımaları göz önünde bulundurularak değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler: Ortadoğu, 11 Eylül, ABD, Rusya Federasyonu, Avrupa Birliği, Arap Baharı


Middle East as a Geopolitical and Geostrategic Field of Struggle; “Analysis of Region in terms of USA, Russian Federation, European Union and Turkey”

In this study, the geography of Middle East, where long-term struggles have been experienced until today as from the end of 19th century, will be analyzed. Middle East is a geography where cultural, political, ideological, strategic and economic struggles have been intensely experienced. It is being observed that Middle East, which had witnessed the dominance struggle of ower’s two ower owers during the Cold War period, is still facing an intense domain struggle today. When the things occurring today are considered, it can be said that the biggest problem of Middle East is lack of democratic governance and system. The “democratization wave”, which has started by the Arab Spring and extending to today, is continuing to expand and deepen its domain by covering many countries of the region. In this study, the developments –which have been experienced after September 11- will be tried to be analyzed as specific to strategies of Middle East centered and global owers regarding the region. In this context, the policies of USA, Russian Federation and European Union regarding the region following September 11 will be analyzed in the study, and then the dominance struggle of global owers –which became more evident during the problem of Syria- will be evaluated considering its reflections on Turkey.

Keywords: Middle East, September 11, USA, Russian Federation, European Union, Arab Spring


246