Yıl:2021   Cilt: 11   Sayı: 1   Alan: Mimarlık

  1. Anasayfa
  2. Makale Listesi
  3. ID: 374

Emre ERGÜL ,Beste DEMİRCAN

Bir Levanten Evi için Dönemlendirme Önerisi

Bu çalışma, İzmir'deki tarihsel bir yapının, bir Levanten evinin, her tarihsel dönemde uğradığı değişimleri anlamak için gerçekleştirilmiştir. Ev, 1875 yılı civarlarında yapılmış olduğu için çalışma da yaklaşık 150 yıllık bir dönemi kapsamaktadır. Dönemlendirme, dört aşamada tamamlanmış olan kıyaslamalı analiz yöntemidir. İlk aşamada planların ve cephelerin özellikleri tanımlanmış, ikinci aşamada tarihsel gelişmelerle ilişkili bir biçimde dönemler belirlenmiş, üçüncüde, ikiz köşkün her iki bloğu arasındaki benzerlikler ve farklılıklar saptanmış ve nihayet son aşamada tarihsel dönemler ile değişimler arasında ilişkilendirmeler kurulmuştur. Sonuç olarak, ilk 50 yıllık dönem sadece ev için değil, Karşıyaka Çarşı Sokağı için de altın yıllar olmuştur. İkinci dönem, ülkede bir çağın kapanışı ve yeni bir dönemin başlangıcı olmasına karşın, küçük eklemeler ve çıkarmalar dışında evi tahrip eden bir değişim söz konusu değildir. Üçüncü dönem, çılgın bir yapılaşmaya yol açan 1984 imar planının da etkisi ile özgünlüğünü kısmen yitiren evin, tarihindeki en kötü dönem olarak nitelenebilir. Son dönem ise, koruma prosedürleri işlediği için hemen hemen hiçbir değişikliğin olmadığı yıllardır. Bu çalışma, evin ve sokağın gelişimini kapsamlı bir biçimde anlamak konusunda bir katkı olarak değerlendirilebilir.

Anahtar Kelimeler: Levanten Kültürü, Levanten Evleri, Tarihi Konutlar, Tarihi Konutların Dönemlendirilmesi, Konut Restitüsyonu


A Periodization Proposal for a Levantine House

This study is to understand what was changed in each period of a historical building, a Levantine house in İzmir. Since the house was constructed about 1875, it is scoped into approximately a 150 years period. Periodization method is the comparative analysis completed in four steps: describing the properties of plans and facades in the first, defining the periods in relation to the historical developments in the second, a comparison of similarities and differences between the two blocks of twin mansion in the third and finally correlating the modifications to the periods in the fourth. The first 50 years were the golden years not only for the house but also for Karşıyaka Market Street. Second period was not harmful on the house except for some small additions and removals, although an era closed and a new one opened in the country. Third was the worst period in its history, due to the development plan of 1984 which caused a building rush, so the originality has been partially lost. Last period is the years of nothing changed almost, since the conservation procedure was activated. This study is a contribution to a comprehensive understanding of the development of house and the Street.

Keywords: Levantine Culture, Levantine Houses, Historical Houses, Periodization of Historical Houses, House Restitution


235