Yıl:2022   Cilt: 12   Sayı: 3   Alan: İletişim

  1. Anasayfa
  2. Makale Listesi
  3. ID: 418

Mehmet ARSLANTEPE ORCID Icon

Bir Kurgu Öğesi Olarak Hastalık: Türk Sineması Tarihinde Hastalıklar

Bu çalışmada Türk Sineması tarihinde bulaşıcı olan ya da olmayan hastalıklar ile salgın hastalıkların filmlerdeki kullanımı incelenmektedir. Hastalıkların filmlerdeki kullanımları hakkında bir sonuca varılmak amaçlanmıştır. Tek bir hastalığın filmlerdeki anlatımı ya da belli bir tarih aralığında rastlanan hastalıklar değil tüm Türk Sinema tarihine bakılmıştır. Sinema kitapları ve makaleleri taranarak hasta bir karaktere rastlanan filmler incelemeye dahil edilmiştir. Bazı filmlere ulaşmak mümkün olmamıştır. Toplam 105 adet film tespit edilmiştir. Bu filmlerden 88 adetine ulaşılmıştır Türk Sinema tarihine bakıldığında kronolojik olarak öncelikle verem hastalığının kullanıldığı görülmektedir. Verem hastalığı, aşk hastalığı olarak bir mit oluşturmuştur. Çağdaş yaşamın kendini göstermesiyle daha sonraki yıllarda kanser hastalığı artmıştır. Kanser hastalığı modern yaşamın hastalığıdır. Türk sinemasında sayıca en fazla olan hastalıktır. Az kullanıldığı görülen kuduz, sıtma gibi hastalıklar kırsal kesimdeki öykülerde görülmektedir. Bu filmler feodaliteye karşı bir eleştiri de getirmişlerdir. Çok az sayıda salgın hastalıkları konusuna dahil eden filme rastlanmıştır. Bu filmlerin ise sosyal ve toplumsal sorunları merkeze alan filmler olduğu görülmektedir. Hastalıkların biyolojik tanımları filmlerde yapılmamıştır. Bazı filmlerde ise hastalığın hiçbir tanımı yapılmamaktadır. Filmler rahatsızlık kavramı üzerinden öykülerini kurmuşlardır. İzlenen filmlerde psikolojik ve sosyal faktörler daha ağırlıklıdır. Hastalıklar filmlerin öykülerinde dramatik aksiyonun bir öğesi durumundadır. Öyküyü tamamlayıcı bir işlev görmektedirler.

Anahtar Kelimeler: Türk Sineması, Sinema Tarihi, Türk Sinema Tarihi


Disease as an Element of Fiction: Diseases in the History of Turkish Cinema

In this study, the use of infectious or non-communicable diseases and epidemic diseases in the history of Turkish Cinema is examined. It is aimed to reach a conclusion about the use of diseases in movies. The entire history of Turkish Cinema has been looked at, not the narration of a single disease in the movies or the diseases encountered in a certain date range. Movies in which a sick character was found by scanning cinema books and articles were included in the analysis. A total of 105 films were identified. 88 of these films have been reached. Tuberculosis has created a myth as a love disease. With the emergence of modern life, cancer disease increased in the following years. Cancer is the disease of modern life. It is the most numerous disease in Turkish cinema. Diseases such as rabies and malaria, which are rarely used, are seen in stories in rural areas. These films also brought a criticism against feudalism. Very few films have been found that include the subject of epidemic diseases. It is seen that these films are films that focus on social and societal problems. Biological descriptions of diseases are not made in the movies. In some films, however, no description of the disease is made. The films have built their stories on the concept of discomfort. Psychological and social factors are more dominant in the movies watched. Diseases are an element of dramatic action in the stories of movies. They serve a complementary function to the story.

Keywords: Turkish Cinema, Cinema History, Turkish Cinema History

Sayfa Aralığı: 189-226


Atıf İçin

Arslantepe, M. (2022). Disease as an Element of Fiction: Diseases in the History of Turkish Cinema. Journal of Current Researches on Social Sciences, 12 (3), 189-226.


615