Yıl:2018   Cilt: 8   Sayı: 4   Alan: Sosyoloji

  1. Anasayfa
  2. Makale Listesi
  3. ID: 222

Serdar ÜNAL

21. Yüzyılın Yeni Bilgi Erişim Çevreleri Tehdit mi Fırsat mı? Dijital Yerli Gençlerde Aşırı Bilgi Yükü ve Kaygısı

İçinde yaşadığımız dönem bir bilgi patlaması çağıdır. Dijital bilgi ve iletişim teknolojilerindeki muazzam gelişim, aşırı bilgi yükü ve toplumdaki gelişmelerin aşırı hızlanması ve karmaşıklığı problemlerini gündeme getirmiştir. Dijital teknolojilerin her geçen gün sağladığı daha fazla yeni olanaklar, bilginin çokluğu, alternatif bilgiye erişimin ucuzlaması ve kolaylaşması beraberinde dijital çağın özelikle genç bireylerinin aşırı bilgi yüküyle karşı karşıya kalmasına yol açmıştır. Bu yönde, çalışmada dijital yerli genç kuşağın, dijital teknolojilerin sağladığı kolaylıklara dayanan yeni yaşam tarzından kaynaklı olarak maruz kaldığı aşırı bilgi yükü meselesinin bireysel ve toplumsal boyutlarının literatüre bağlı olarak teorik düzeyde tartışılması hedeflenmiştir. Çalışmanın temel varsayımı, normalde toplumda ilerleme olarak düşündüğümüz teknolojik gelişmelerin ve buna bağlı olarak hem bilginin üretimi, tüketimi ve yayılımındaki hem de bireylerin bilgi ile olan ilişkilerindeki meydan gelen hızlı değişimlerin, toplumsal ve bireysel düzeyde daha sonraki süreçlerin öngörülmesi ve kontrol edilmesini gittikçe zorlaştıran, kolayca öngörülmeyen ancak kaçınılmaz olan birtakım yan etkileri beraberinde getirdiğidir. Her halükarda, giderek her gün daha fazla artan dijital içerikler onunla en fazla ilişki içinde olan gençler açısından birçok olumlu etkiye sahip olsa da başta bilgi kaygısı olmak üzere birçok riskler de taşımaktadır. Neticede, bilginin bireyler tarafından algılanışı, kullanılışı ve özümsenmesi eskiye göre büyük ölçüde değişime uğradı ve bilginin kalitesizleşmesi, niteliksizleşmesi, doğru/gerçek içeriği yanlış içerikten ayıramama, zaman öldürme ve çeşitli türden zihinsel, ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklar gibi sorunlar baş göstermektedir. Şüphesiz, çok fazla içeriğe erişim sadece bireysel anlamda değil, toplum olarak kolektif iyi olma halini zayıflatmaktadır. Dolayısıyla, ortaya çıkan yeni tehdit ve riskler bireyleri aşırı bilgi yükünden kaçınmak adına sığınak aramaya iten cesur yeni dünyanın karanlık yönüne işaret etmektedir. Bu manada, aşırı bilgi yükü problemi dijital çağın hem bireysel hem de toplumsal yeni bir endişe kaynağı olarak kabul edilebilir.

Anahtar Kelimeler: Gençlik, Dijital yerli, Aşırı bilgi yükü, Bilgi kaygısı, Kalitesizleşme


Are the New Information Environments of the 21st Century Threat or Opportunity? Information Overload and Anxiety in Digital Natives

The period we live in is an age of information explosion. The tremendous developments of digital information and communication technologies have raised the problems of information overload or excessive production, consumption and complexity of information. Digital technologies have enabled access to alternative information easier and cheaper. But, this has led to the problem of information overload especially for the digital natives of digital age. In this study, it is aimed to discuss the individual and social dimensions of the information overload problem of digital natives, who are exposed to excessive information because of the new life style based on the facilities of digital technologies, in a theoretical level based on the related literature. The basic assumption of the study is that the technological developments that we normally think of as progress in society, and consequently the rapid changes in the production, consumption and dissemination of information, as well as in the relationships of individuals with information, bring about a number of side effects that make it increasingly difficult to predict and control subsequent processes at the social and individual level. In any case, even more and more increasing digital content has positive effects for young people who are most in contact with them, but they also have a lot of risks like information anxiety. As a result, the perceptions, use and assimilation of information by individuals has changed considerably compared to the previous periods. These changes have led to problems such as inferiority or quality of information, inability to distinguish real or true content from false content, excessive timewasting, and various types of cognitive, mental and physical disorders. Of course, access to too much content undermines the collective well-being at the community level, not only in the individual sense. The new threats and risks caused by information overload point to the dark side of the new world that confront individuals with a lot of information. Therefore, the problem of information overload and anxiety can be regarded as a source of new concern for the digital age, both individually and socially.

Keywords: Youth, Digital natives, Information overload, Information anxiety, inferiority


237